پرسمان – حجت الاسلام تراشیون - گام اول برای تربیت فرزند صالح
گام اول برای تربیت فرزند صالح توجه به معیارهای انتخاب همسر مناسب است. که امروز یکی از نیازهای واقعی جامعه ی ما می باشد وقتی که نگاه می کنیم آمارها نشان می دهد که امروز جدایی ها بیشتر در سال اول ازدواج رخ می دهد و این قطعاً نشان دهنده ی این است که انتخاب، انتخاب خوبی نبوده که یک دختر و پسری که تازه ازدواج کردند هنوز سوار بر قطار زندگی نشدند تصمیم می گیرند که از این قطار پیاده شوند! این معلوم می شود که انتخاب، انتخاب خوبی نبوده است.
ملاک های یک انتخاب خوب چیست؟
یکی از ملاک ها توجه به خانواده است. امروز یک تفکری بین زوج های جوان دختران و پسرانی که می خواهند ازدواج کنند ایجاد شده و آن این است که گفته می شود من می خواهم با این دختر یا این پسر زندگی کنم با خانواده اش چه کار دارم؟! من با خانواده دختر یا پسر کاری ندارم!!
در صورتی که باید این را بدانیم که این فرد چه دختر و چه پسر شاخه ای است از آن درخت خانواده. او ریشه اش آن خانواده است یعنی از آن ریشه تغذیه شده لذا خیلی از ویژگی های خانواده به او انتقال پیدا کرده است.
ویژگی های رفتاری پدر، مادر، برادرهای بزرگ حتی اقوام. در روایات داریم که گاهی اوقات فرزندان شبیه عمه ها و عموها، دایی ها و خاله ها می شوند. معلوم می شود که ریشه اثرگذار است در فرد. لذا ما توصیه ای که در انتخاب همسر داریم همین است که به ریشه هم توجه کنید آنجایی که پرورشگاه این فرد بوده است که می تواند اثر مثبت یا منفی بگذارد. اگر ریشه درست باشد می تواند در کنار سایر ملاک ها اثر گذار باشد اگر خدای ناکرده ریشه، ریشه ی ناصواب باشد این اثرگذار است. در جوانی که می خواهیم به عنوان شریک زندگی مان انتخاب بکنیم.
نکته ی دیگر باید توجه داشته باشیم که شاید ما بگوییم که ما با آنها کاری نداریم ولی آنها با ما کار دارند. کسی نمی آید فرزندش پاره ی جگر خودش را رها بکند که هر کاری خواستی بکن!! قطعاً اینطوری نیست ولو اینکه حتی آن جوان بگوید من با پدر و مادرم کاری ندارم!!
پدر و مادر با فرزندشان کار دارند می خواهند ارتباط داشته باشند شاید یک مدت کوتاهی این ارتباط قطع شود ولی بالاخره این پیوند برقرار می شود بالاخره به اصل و ریشه ی خودش برمی گردد و عجیب است که همین اصل و ریشه هاست که به انسان آرامش می دهد. در آموزه های دینی داریم که اگر در یک شهر غریبی زندگی می کنید دلگیر شدید اگر به موطن خودتان بروید یک زمینه آرامش را فراهم کردید!!
انسان نمی تواند خیلی از این اصل و ریشه دور بشود. اگر یک خانواده ای باشد که خدای ناکرده از لحاظ اخلاقی خوشنام نباشند و مشکلاتی داشته باشند حالا پسر یا دختر از این خانواده می خواهد با یک پسر یا دختری از یک خانواده ی متوسط خوبی وصلت بکند. اینجا یک مهارت جدیدی را می طلبد اینکه این پسر یا دختر چگونه باید رفتار بکند؟!
ارتباط این دختر یا پسر با خانواده خودش چگونه باشد؟ بالاخره این آسیب را دارد ولی این مهارت کمک می کند که آسیب به حداقل ممکن برسد.
نکته بعدی که در بحث خانوادگی مطرح است این است که بالاخره این صفات و خصوصیات خانواده در فرزند آینده ما هم اثرگذار است. اگر خدای ناکرده دایی یا عمو اگر انسان های خوبی نباشند در فرزند ما هم اثر می گذارد. پدر بزرگ و مادر بزرگ افراد خوبی نباشند مثلاً خدای ناکرده پدر بزرگ بد دهن باشد خوب، این فرزند با آنها ارتباط دارد لذا حرف ها را یاد می گیرد و به کار می بندد.
یکی از والدین در همین برنامه رادیویی سؤال کرده بود که مثلاً پدر بزرگ فرزندم سیگار می کشد ما می گوییم که کشیدن سیگار بد است!! بعد می گوید یعنی پدر بزرگ من آدم بدی است؟ لذا فرزندان دچار دوگانگی می شوند در تربیت. حالا اگر مشکلات حاد باشد بد دهن یا بد رفتار باشند بی بند و باری داشته باشند وقتی نوه وارد خانواده پدر بزرگ و مادر بزرگ می شود تأثیر می پذیرد.
لذا خانواده ای را باید انتخاب کرد با این ویژگی هایی که معرفی می کنم!
1- ارزش ها و گرایش های فرهنگی مطلوبی داشته باشد.
2- نوع تربیت خانوادگی، تربیت دینی و خوبی باشد.
3- عادات و آداب مناسبی خانواده داشته باشند.